A bankok rendszeresen hirdetnek akciós betéteket, a forrásgyűjtés már jó ideje jellemző a hazai bankszektorra. Ugyanakkor a bank számára nem mindegy, hogy az adott forrást milyen áron szerzi meg. A megajánlaott magas kamatokhoz a bank gyakran valamilyen aktivitást kér, hogy az azon keletkező jövedelme ellensúlyozza valamennyire a kínált magas kamatot. Ilyen aktivitás lehet például a banknál vezetett folyószámlára elvárt havi jóváírás, vagy adott számú utalás. Érdekes tehát vizsgálni, hogy az akciósnak hirdetett kamatok milyen feltétel mellett vehetők igénybe és a feltételek nélküli betét kamata mennyivel alacsonyabb.

Ha bankometer.hu megtakarítás kalkulátorában 500 000 Ft betét 6 hónapos lekötésére lekérdezzük betéteket, akkor látjuk, hogy a K&H Mix megtakarítás 9,5%-os hozamot kínál, de itt az ügyfél a megtakarítási összegből egyidejűleg K&H tőke- és hozamvédett forint vagy deviza befektetési alapot jegyez és/vagy K&H megtakarítási életbiztosítási forint vagy deviza szerződést köt. 9% kamatot hoz a CIB Bank Betétmix trió, a Sopron Bank és a Volksbank akciós kamata, ezek mindegyikének vagy aktví számlavezetés, vagy bankon kívülről érkező forrás, vagy minimum elhelyezett összeg feltétele van. A tíz legkedvezőbb akciós ajánlatot tekintve a kilencedik helyezett FHB már 8,15%-os kamatot kínál és azért a futamidő alatt legalább négy jóváírást, 14 bankkártyás vásárlást vár el meghatározott minimum értékben.

Ugyanakkor érdemes megfigyelnünk, hogy a feltételhez nem kötött betéteknél is már elérhető 8%-os kamat, ebben az esetben semmi mást nem vár a bank, mint a betétbe elhelyezett összeget.

Összességében megfigyelhető, hogy jelenleg 1% a különbség az akciós, feltételhez kötött és a nem akciós 6 hónapos betét között. Mindekinek tehát betételhelyezés előtt érdemes tájékozódnia és mérlegelnie, hogy tudja-e és akarja-e vállalni a magasabb kamatért elvárt feltételeket, hiszen a feltételek nem teljesülése esetén előfordulhat, hogy kisebb hozamot kap, mint amit a feltétel nélküli betét eetén kapott volna. A számításokban a megtakarítás kalkulátor segít, az eredményoldalon a „részletek” gombra kattintva olvashatják az igénybevételi feltételeket.