A családi háztartás egyensúlya nyilván minden családban fontos. Ha fogy a pénz a hó vége felé, akkor vagy nem eszünk, vagy kölcsön kérünk valakitől. De a végtelenségig nem lehet kölcsönkérni, szóval előbb-utóbb nemhogy kölcsön nem kérhetünk, hanem vissza kell fizetnünk azt, amit kölcsönkaptunk. Azaz olyan szintre kell mérsékelnünk a kiadásainkat, hogy még változatlan jövedelem mellett is ki tudjuk fizetni a tartozás esedékes részét.

Ezt csinálja az ország is. Ha nincs elég adóbevétel, akkor vagy költséget csökkent vagy adót vet ki. Nyilván mindenkinek lehet véleménye, sőt „jótanácsa” arról, hogy honnan kell csökkenteni, meg, hogy persze vessék ki azt az adót, „csak nekem ne kelljen fizetni”!

Milyen szép lenne, ha a családi költségvetés feljavítására is lehetne új adót kivetni, valami vicces saját adótípust. Amit mondjuk pl a munkaadó fizetne, vagy a szomszéd. De ez nyilván nem megy. A családban ha nő a devizahitel törlesztőrészlete, akkor egy dolgot lehet tenni, csökkenteni a kiadásokat. Ezért van annyi be nem fizetett közműszámla, alultáplált gyerek és ahogy a saját írja annyi szegény, mint a 30-as években. Mi pedig pl a bankszámla kalkulátorral segítünk tudatosabbá válni ebben is. Nem könnyű, mert a család jövedelme a munkaadó üzletmenetétől függ, az meg a gazdasági környezettől, a növekedési lehetőségektől. A gazdasági növekedés csak ritkán megy hitel nélkül, ahhoz meg a bankok kellenek, amelyek akkor hiteleznek, ha visszakapják a pénzt, elvárható nyereség mellett. Szóval így függnek össze a dolgok. Ha a banknak nem éri meg a bankolás, mert folyamatosan veszteséget termel (és már ő sem tud költséget csökkenteni), akkor nem fog hitelezni, mert nem lesz mit. Ha hitelezés nincs, akkor gazdasági növekedés sincs és az adóbevétel is kérdésessé válik. A kulcs a kiszámíthatóság, hogy az aki befektet, tudhassa, hogy még fél év múlva is az adott adórendszer lesz és meg lehet bízni a piaci szereplők szavában, hogy a saját szerepüket kellő szakmaisággal, szavahihetőséggel és professzionalizmussal valóban betöltik. Na ide kellene eljutnunk.