Nap mint nap halljuk, hogy egyre többen érdeklődnek az árfolyamgát iránt. Nem csoda, hiszen döntő többségünk nem dúskál a pénzben, így az 5 éves könnyítés jól jön. Meg közben a forint is gyengélkedik 300-as Euro és 250-es Svájci frank körül, amitől a dolog könnyebb nem lesz. Reméljük tehát, hogy egyre többen tényleg elkezdenek számolgatni, van mit.

1. Számolgasson, mérlegeljen!

Az első lépés, hogy számoljuk ki, mi történik, ha igénybe vesszük az árfolyamgátat. Nem tudjuk mi lesz 5 év múlva, azaz azt sem tudhatjuk ma biztosan, hogy egyéni jövedelmi helyzetünk a mainál jobb lesz vagy sem. Reméljük azért, hogy igen J és nyilván dolgoznunk is így kell, hogy ne csak csodavárás legyen. A számolást kalkulátor segíti.

De ha az árfolyamgát mellett van akárcsak egy kicsi pénze is, amit minden hónapban meg tud takarítani, akkor tegye, mert ezzel készülhet az árfolyamgát végére, amikor vagy visszfizeti a felhalmozódott összeget, vagy magasabb törlesztést fizet onnantól. Bármelyik eset is lesz majd akkor, ha van megtakarítása addigra, akkor biztosan könnyebb. A bankbetét helyett van más megoldás is, erről majd legközelebb írok.

2. Menjen el a bankba!

Ha kiszámolta, ellenőrizte, hogy jogosult-e az árfolyamgát igénybe vételére, majd felelős döntést hozott, akkor javasoljuk, hogy menjen be hitelező bankja fiókjába és jelezze igényét mielőbb. Kérjen felvilágosítást vagy segítséget a szükséges nyomtatvány kitöltéséhez, és adja le az igényt. Ha jogosult, mindenképpen igényelheti, azaz a bank engedélyezni fogja Önnek az árfolyamgát igénybe vételét.

3. Várjon, tegyen félre!

Ha leadta az igényt, nincs mit tenni, mint várni a bank jóváhagyását, amely 30 napon belül meg is érkezik. A havi törlesztés a bank jóváhagyását követő hónaptól lesz alacsonyabb, ezzel számoljon. Ne felejtse el, hogy attól a hónaptól indítsa el a megtakarítást is.

Ne feledjük, az árfolyamgát rendszere legfeljebb 5 évre mérsékli a havi törlesztőrészletet, de közben a gyűjtőszámlán halmozódik a tartozást. Igyekezzen már most készülni arra, amikor majd azt is el kell kezdeni visszafizetni! A mérlegelésben az árfolyamgát kalkulátorunk segít.