Ha valaki pontosan ismeri bankhasználati szokásait, van türelme megkeresni azt a pénzintézetet, amelynél található ehhez igazítható kínálat, s elég fegyelmezett ahhoz, hogy a mindennapjaiban odafigyeljen arra, hogy a szerződéséhez kapcsolódó díjtáblázatra figyelemmel szervezze pénzügyeit, sokat tud spórolni a fizetési forgalmához kapcsolódó költségeken. Sőt, egy bankszámla fenntartása kivételes helyzetben akár még ingyenes is lehet, de 0 forintos bankszámla (tehát olyan, amelynék minden szolgáltatás korlátlanul ingyenes) nincs.

Úgy működik ez, mint az ingyen kölcsön a hitelkártyáknál; ha valaki rendelkezik megfelelő jövedelemmel, hogy ilyen plasztikot igényeljen, és a kamatmentes periódust soha nem lépi túl, nem vesz fel készpénzt, a legtöbb esetben tényleg kamatmentesen használhatja a bank pénzét. Ha azonban akár csak apró porszem kerül a gépezetbe, jelentős költségekkel kell számolni.

A pénzintézetek számlakínálata folyamatosan színesedik, a díjcsomagok egyre jobban testre szabhatók. Persze nem egyszerű összemérni a különböző módozatokat: van ahol alacsony a számlavezetési díj, de majd’ mindenért (átutalás, pénzfelvétel, egyebek) fizetni kell. S, persze van olyan is, ahol egy mértéktartó díj ellenében megfelelő számú tranzakció bonyolítható. 

Olyan ajánlatok is vannak persze, amelyek mellett – fegyelmezett bankhasználat esetén – van mód a banki pénzforgalom ingyenes lebonyolítására. Ennek feltétele azonban valamennyi kereskedelmi banknál az, hogy rendszeresen (havonta) érkezzen bevétel a számlára. Ennek minimumát határozzák meg, de nem minden esetben feltétel az, hogy ez egy összegben érkezzen.

Ahogy az a Bankometer témában megjelent friss elemzéséből kiderül viszonylag alacsony (minimum havi 93 ezer forintos átutalás érkezése esetén) csak egy olyan terméket, az OTP Alap számlacsomagját lehet találni, amely tulajdonosa akár költségmentesen tarthatja fenn számláját. Itt a 0 forint számlavezetési díj mellett azonban mindössze egy pénzfelvétel után nem számítanak fel díjat, ha a tulajdonos a számlavezető bank ATM-jét használta. Minden további szolgáltatásnak költsége van, tehát itt a teljes banki kiadás csak akkor spórolható meg, ha a tulajdonos pénzét havonta egyszer veszi fel, s egyéb banki ügylete nincs.

Nagyobb összegeknél már színesebb a kép: három bank is kínál olyan terméket, amely akár ingyenesen használható olyanoknak, akiknek havonta legalább 120, illetve 150 ezer forint érkezik a számlájára. A Citi, az FHB és az UniCredit ilyen termékeinél is figyelni kell azonban arra, hogy a pénzfelvétel nem korlátlanul ingyenes, ha nem a saját banki ATM-ből vesz fel pénzt a tulajdonos, s a fiókból indított átutalások után is felszámíthatnak díjat, illetve lehetnek egyéb költségek bizonyos szolgáltatások igénybevételénél (például kártyafigyelő beállításánál).

Az persze e termékkörre is igaz, hogy a pénzintézetek nem könnyítik meg a bankolók életét, a lábjegyzetek fokozott figyelemmel olvasása indokolt, de érdemes böngészni. (Bankszámla kalkulátor itt érhető el.) A rendelkezésre álló statisztikák szerint ezt ma még sajnos kevesen teszik meg: miközben a többség tudja, de legalábbis érzi, hogy lehetne spórolni banki kiadásain, nem néz utána hol találna szokásaihoz igazítható, s nem utolsó sorban meglévő számlájánál olcsóbb terméket.