Évekkel ezelőtt nem volt bankadó. Sem válság. Meg kapkodás is kevesebb. Szakemberek mégis már akkor azt mondták, hogy túl sok a bank az országban, csak 3-4 univerzális intézmény lesz, meg biztos pár kisebb, amelyek valamilyen speciális szolgáltatást kínálnak.

Azóta lett válság, lett bankadó, a piaci szereplők jó része már nem is nyereséges, tehát felmerülhet a kérdés, hogy bezár-e néhány bank Magyarországon? Fúziókról és kivonulásokról már évek óta pletykálgatnak, tényleges lépések még nem történtek.

Ha megnézzük a környező országokat, akkor azt látjuk, hogy Csehországban és Szlovákiában két-háromszázezer lakos jut egy bankra, Lengyelországban és Magyarországon nagyjából félmillió, Ukrajnában 800 ezer, ugyanakkor Ausztriában 150 ezer. Tehát fajlagosan több bank van Ausztriában, mint nálunk.

De játszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha tényleg csak 3-4 univerzális nagybank lenne!

Most sokan azt gondolják, hogy nincs igazi verseny a bankok között. Bizonyos szempontból tényleg nincs, hiszen ma a kondíciók változtatásán túl leginkább az inaktivitás, a "csodavárás" jellemzi a bankokat, így nem érzékelhető, hogy versengenének az ügyelek kegyeiért.

Jól mutatta ezt a végtörlesztés, amelyben a bankok nem láttak ügyfélszerzési lehetőséget, de a takszövök igen. A bankok talán azért sem versenyeznek az ügyfél kegyeiért, mert hol vannak azok, akiknek vannak még „kegyei“. A lakosság háromnegyede gyakorlatilag egyik napról a másikra él. A mikrovállalatok üzletmenete idén ismét visszaesett, ne vizsgáljuk most, hogy miért. Középvállalati körben is látszik a nyomott gazdaság és a pénzhiány.

Szóval felmerül, hogy mi volt előbb, tyúk vagy tojás? Azért nincs verseny a bankok között (azaz azért inaktívak), mert nincs kiért versengeni a gazdasági helyzet miatt? Vagy éppen a kivárás és az inaktivitás, a mindenek feletti kockázatkerülés eredményezi a gazdasági válságot eredményező pénztelenséget?

Közgazdászok évek múlva biztos erre is választ adnak majd, addig azonban lehet, hogy néhány bank tényleg eltűnik. Már csak az a kérdés, hogy ez jobb lesz-e nekünk, egyszerű kecskéknek, vagy megint csak átfestik a logót, és minden megy tovább... Ahogy nálunk az lenni szokott.