Hatalmas tömegek állnak a bankokban a végtörlesztés utolsó napjaira. Az emberek érdeklődnek, mit lehetne még tenni, milyen esélyek vannak. A K&H Bank fiókjaiba a napokban csak egy napi hideg élelemmel érdemes menni. Gondoltam, besegítek egy kedves ismerősömnek, és amíg Ő intézi az előbb említett banknál a végtörlesztését, én beugrom az MKB Bankba, és megkérdem, ott milyen feltételei vannak négy millió forint felvételének. A bankfiókba belépve megörültem.  Végre egy hely, ahol nincsenek tömegek!!! Már itt gyanúsnak kellett volna lennie a dolognak, de a naivitásom győzött… Odamentem ahhoz az egyetlen emberhez, aki a bankfiókban lődörgött, és feltettem a nagy kérdést. Mi kell négy millió forinthoz? Ezt követte némi magyarázkodás. Hogy Ő nem is tudja, meg a kollegát meg kéne várni, és Ő majd elmondja. De azért lenne itt valami, amit szeretne tőlem megkérdezni, hogy a kollegával való találkozás egyáltalán releváns-e.

-          Volt valaha elmaradás? – kérdi

-          Neeeem, nincs BAR listán – mondom.

-          De nyolc napon túli elmaradás volt? – kérdi

-          Mennyi? – kérdeztem vissza, bár tudom, hogy ezt nem illik, de azt hittem rosszul hallok?

-          Nyolc – felelte az ügyintéző.

-          Az volt – mondtam – mert úgy emlékszem egyszer késve kapta meg a fizetését, és nyolc vagy kilenc napot csúszott a hitellel.

-          Akkor sajnos tárgytalan, hölgyem – mondja az ügyintéző – nem vehet fel az MKB-nál hitelt. Ez kizáró ok.

-          NYOLC NAAAP? – kérdeztem kissé hisztériás hangulatban, és már el akartam kezdeni mondani az ellenvéleményemet, és a következtetésemet arról, hogy miért nincs ott rajtam kívül egy fia ember sem, de úgy döntöttem, az a szegény ügyintéző, akiben talán még él a karácsony emléke, nem tehet semmiről, így hát sietve távoztam.