Váratlan, de kedvező hír, hogy azoknak is kínál megoldást a tervek szerint áprilistól hatályos devizahiteles mentőcsomag, akiknek már felmondták a hitelét. 

Dűlőre jutott végre egymással a kormány és a Bankszövetség a devizahiteles mentőcsomagról. Ennek számos pozitív eleme van, ezek közül azonban talán a legváratlanabb, de ezzel együtt legkedvezőbb, hogy a devizahitel forintra váltását, és az így fennálló tartozás 25 százalékának elengedését nem csak azoknak kínálják majd fel a bankok, akiknek 2011. szeptember 30. óta, 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, hanem azoknak is, akiknek hitelét már felmondták, de a pénzintézet úgy látja, hogy a tartozás egy részének elengedésével rendezni tudná adóssághelyzetét. 

Ez utóbbi lehetőséget a kormány és a bankok között tavaly decemberben született megállapodás nem tartalmazta, s mindezidáig erről nem volt szó. A hiteleseknek ez a köre eddig csak abban reménykedhetett, hogy a Nemzeti Eszközkezelő majd megvásárolja ingatlanát, amelyben azt követően bérlőként élhet. Ám az új lehetőség, azok számára, akik kisebb hitelterhet még tán képesek lennének vállalni, egészen más minőségű megoldást jelenthet. 

A bankok – a Bankszövetség tájékoztatása szerint - írásban értesítik majd az érintetteket a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról is, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent. 

A kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás az árfolyamrögzítés alapfeltételeit is rögzítette. Ezek szerint 20 millió forintos hitelösszegig bárki kérheti az árfolyamgátat. A várhatóan intenzív érdeklődés miatt azonban ütemezni fogják az igények befogadását: áprilistól a közalkalmazottak, júniustól a lakáscélú hitellel rendelkezők adhatják be kérelműket, a szabad felhasználású hiteleseknek szeptemberig várniuk kell majd.