Azt már tudjuk mennyi lakbért fizetnek majd azok, akik ingatlanát a NET megveszi. Az első szerződésekre azonban még várni kell...

A jó hír az, hogy meghatározták végre, mennyi az a „mérsékelt díj”, amit fizetniük kell azoknak a bajba jutott hiteleseknek, akik számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolja ingatlanjukat, és bérlőként ott maradhatnak. Ez az összeg a forgalmi érték másfél százalékának egytizenketted része, azaz egy 8 millió forint forgalmi értékű ingatlannál havi 10 ezer forint.

A kedvező fejlemények sorolása azonban ezen a ponton már véget is ér (már, ha e kérdésről szólva lehet egyáltalán a kedvező jelzőt használni), pedig sokan, szinte megváltásként várják, hogy értesítést kapjanak arról, hogy bekerülhetnek ebbe a "kiválasztott" körbe. A feltételek rendeződése azonban itt – a tényleg szorult helyzetben lévő hitelesek megsegítését célzó egyéb programokkal együtt - továbbra is nagyon döcögösen halad.

Nehezen érthető ugyanis, hogy miközben a végtörlesztésnél csupán néhány hónap kellett ahhoz, hogy a szabályokat megalkossák, s az egész folyamatot le is bonyolítsák, ott, ahol valóban állami segítségre lenne szükség évek óta alig van érdemi előrelépés. (Már 2010-ben voltak tervek e probléma megoldására.)

Nos, akik a Nemzeti Eszközkezelő közbelépésére számíthatnak egészen biztosan támogatást érdemelnének. A NET ugyanis a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint egyebek mellett akkor vásárolhatja meg az jelzálogként szereplő ingatlant, ha az adós vagy házastársa, élettársa szociálisan rászorultnak minősül, és legalább két gyermeket nevel. Az érintett ingatlan értéke Budapesten és megyei jogú városban nem haladja meg a 15, egyéb településen a 10 millió forintot.

Ígéret erre persze a folyamatok gyorsítására - mint mindig - most is van. A kormány és a Bankszövetség arról is megállapodott, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg 2014 végéig. Ebből az idén 8 ezer valósul meg.

A NET-től kapott tájékoztatás szerint áprilisban már sor kerülhet az első szerződések megkötésére. Jó lenne azonban végre nem a tervekről, hanem azokról a történetekről írni, amikor olyanokon segítettek, akik saját erejükből nem lennének képesek a helyzetükön változtatni...